Cheratosi Seborroiche është një patologji lëkurore e cila mshfaqet me pamjen e ngjyrës kafe, zakonisht në lëkurën e fytyrës dhe trupit. Kjo është një çrregullim dermatologjik që prekin të dy gjinitë, kryesisht moshat e rritura. Për shkak të ngjashmërisë me lythat, kjo formë e keratosis njihet edhe si lyth seborrheike.

Si shfaqet kjo sëmundje?

Keratoses Seborrheic priren të ndodhin fillimisht me shfaqjen e papules verdhë që bie me kalimin e kohës. Madhësia e papules mund të ndryshojë nga individi në individ dhe sipas zonës së prekur nga keratosis: përgjithësisht diametri ndryshon nga 1 mm deri 1 cm. Keratoses Seborrheic nuk janë ngjitëse dhe as infektive dhe nuk evoluojnë në forma tumorale malinje. Në disa raste ato mund të tregojnë rritje të pabarabartë dhe të tepruar, duke krijuar pasoja të konsiderueshme estetike.

Diagnoza

Në rast dyshimi, ekzaminimi dermatologjik mund të jetë i nevojshëm, me qëllim që të shmanget ndonjë keqkuptim, pasi që lythat seborrike mund t’i ngjajnë shenjave të sëmundjeve më të rënda të lëkurës (melanoma, karcinomë).

Trajtimi që lejon shërimin më të shpejtë dhe një rezultat më i mirë estetik është terapia me lazer.

WhatsApp WhatsApp
Skip to toolbar